Espoonlahti on pelastettava

Espoonlahden veden tilanne ei ole vielä paha, mutta on tärkeää pitää huolta ettei niin pääse käymään jatkossakaan. Tilanne on jo selkeästi huonompi esimerkiksi Espoon Pitkäjärvellä. Siellä uimarannat ovat kärsineet jo useiden vuosien ajan harmillisesta sinileväongelmasta, jota ei ole saatu kuriin yrityksistä huolimatta. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää ryhtyä välittömiin, ennakoiviin toimenpiteisiin Espoonlahden suhteen.

Viime kesinä Espoonlahden uimarannat on onneksi voitu pitää auki. On kuitenkin hyvä aloittaa suojelutoimet jo nyt, koska Espoonlahti on matala ja vähävetinen merenlahti. Sen tyyppisissä vesistöissä rehevöityminen voi tapahtua nopeastikin, varsinkin jos vesistöön kohdistuu ulkoista kuormitusta ylimääräisten ravinteiden päätyessä sinne.

Peltojen ja ojien väliin on perustettava suoja-alue, penger tai istutettava suojakasvusto. Nämä toimenpiteet voitasiin sitoa EU-tukien maksatuksiin. Tällä tavoin estämme ravinteiden kulkeutumisen Espoonlahteen ja sitä kautta Suomenlahteen. 

https://johnnurmisensaatio.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *